Franse uiensoep *****

Ingrediënten

  • 1 kg uien
  • 1 el olijfolie
  • 25 gr boter
  • 100 ml droge ciderwijn (sherry of Armagnac)
  • 2 liter runderbouillon, liefst zelfgemaakt
  • 2 blaadjes rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 4 plakjes geroosterd stokbrood
  • 125 gr geraspte Gruyerekaas
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas

 

Bereidingswijze

  1. Pel de uien en snijd deze een keer door midden
  2. Snijd de uien in dunne plakjes
  3. Verhit de olie en de boter in een grote pan, zorg dat de olie en de boter niet te heet is
  4. Voed de uien toe en roer deze regelmatig om (smoren maar niet bakken)
  5. Strooi er wat zout over
  6. Smoor de uien in ca 30 minuten zacht en gekaramaliseerd
  7. Verwarm de bouillon, voeg laurierblaadjes, tijm en rozemarijn toe
  8. Breng aan de kook en laat op een laag vuur 10 minuten zachtjes sudderen
  9. Verwijder de kruiden, breng de bouillon op smaak met peper en zout
  10. Voeg de bouillon toe aan de gesmoorde uien
  11. Rooster de plakjes stokbrood krokant
  12. Verwarm de grill van de oven
  13. Schep de soep in ovenvaste soepkommen
  14. Verdeel de helft van de Gruyere en Parmezaanse kaas over de 4 soepkommen
  15. Leg hier het geroosterde plakje stokbrood op en verdeel de rest van de kaas over het brood en de soep
  16. Plaats de soepkommen 3 – 5 minuten onder de hete grill of totdat de kaas is gesmolten en lichtbruin is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *