Gekarameliseerde stoofperen in witte port en venkelsiroop

Ingrediënten

  • 10 kleine stoofperen (liefst gieser wildeman), geschild met steeltjes eraan
  • citroen, schoongeboend en in schijven
  • 3-4 blaadjes laurier
  • gember, 2 cm in dunne stukjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 el venkelzaad
  • 75 g suiker
  • 1 fles witte port
  • 150 gr honing

Bereidingswijze

  1. Zet de stoofpeertjes rechtop naast elkaar op de bodem in een wijde pan
  2. Verdeel de rest van de ingrediënten, behalve de honing, erover en breng zachtjes aan de kook
  3. Draai het vuur lager en laat de peertjes ca 25 min zachtjes stoven met de deksel op de pan
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden
  5. Schep de peertjes in een diepe, passende ovenschaal
  6. Kook het overgebleven vocht nog iets in
  7. Roer de honing erdoor en zeef de saus boven de peertjes
  8. Zet de schaal in de oven en laat de peren daar verder garen
  9. Open de oven zo nu en dan kort om de peren voorzichtig te draaien met 2 lepels
  10. De peren zijn gaar wanneer je er met een schep mesje makkelijk doorheen kunt prikken. Er mag geen weerstand zijn. Dit is na ca 45 min
  11. Laat de peren iets afkoelen en schep ze in een glazen schaal
  12. Overgiet ze met de saus uit de ovenschaal en geef de venkelkoek erbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *